Συνοπτικό περιγραφικό Βιογραφικό σημείωμα

Ο Δρ. Ιωάννης Ντούπης είναι γεννημένος στην Αθήνα το 1972. Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1996. Το 2005 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στην Εσωτερική Παθολογία. Το 2007 ορκίστηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα έτη 2006-2008 εργάστηκε ερευνητικά και κλινικά στον τομέα του σακχαρώδη διαβήτη, και των επιπλοκών του, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, USA, στην κλινική Joslin Diabetes Center δίπλα στον Καθηγητή Edward Horton, και στην κλινική διαβητικού ποδιού Joslin - Beth Israel Diabetic Foot Center δίπλα στους Καθηγητές Aris Veves, Tom Lyons και John Giurini  ενώ επιπλέον έλαβε μεταπτυχιακή εκπαίδευση με αντικείμενο  ”the science of human nutrition” στη σχολή δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Harvard (Καθηγητές Frank Sacks και Clifford Lo). Κατά την θητεία του στις ΗΠΑ παρουσίασε πλούσιο κλινικό, ερευνητικό αλλά και  διδακτικό έργο με μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά σχετιζόμενα με το Σακχαρώδη Διαβήτη.

 Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έλαβε το 2009 την πιστοποίηση ειδίκευσης στον διαβήτη από το υπουργείο Υγείας.  Από το 2011 είναι υπεύθυνος του Παθολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Ιατρείου το Ναυτικού Νοσοκομείου του Ναυστάθμου Σαλαμίνας ενώ από το Νοέμβριο του 2019 έχει αναλάβει, επιπρόσθετα, τη Γενική Διεύθυνση του Νοσοκομείου. Από το 2017 ο Δρ Ντούπης ίδρυσε και διευθύνει επιπλέον το διαβητολογικό Ιατρείο του Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά.

Είναι επισκέπτης Καθηγητής Διαβητολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Cardiff, UK από το 2012. Είναι μέλος του Consulting Faculty of the Ambulatory Glucose Profile (AGP) Clinical Academy, Portsmouth Hospitals, National Health Service Trust, UK. Επιπλέον από το 2016 διδάσκει διαβητολογία στο μεταπτυχιακό «Σακχαρώδης Διαβήτης και παχυσαρκία» της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

O Δρ Ντούπης είναι σύμβουλος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ) του ΕΟΠΠΥ σε θέματα που αφορούν τις αντλίες ινσουλίνης και τους αισθητήρες γλυκόζης από το 2015. Tην τελευταία 7ετία είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των Ελληνικών κατευθυντηρίων οδηγιών για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη και ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου αναφοράς για το διαβήτη με τίτλο «Σύγχρονη Διαβητολογία»

Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Διαβητολογικής εταιρίας και επι του παρόντος είναι μέλος του ΔΣ της επιστημονικής  Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα.

Είναι μέλος του editorial board 8 διεθνών Ιατρικών περιοδικών και Chief Editor του περιοδικού European Endocrinology. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή Ιατρικά περιοδικά καθώς και 5 κεφάλαια σε Ιατρικά πολυσυγγραφικά βιβλία, έχοντας πάνω από 1500 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Είναι  κριτής σε 45 διεθνή ιατρικά περιοδικά ενώ έχει παρουσιάσει πάνω από 200 ερευνητικές εργασίες σε εθνικά και διεθνή Ιατρικά συνέδρια, λαμβάνοντας αρκετές διακρίσεις και βραβεύσεις. Τέλος, έχει λάβει μέρος ως κύριος ερευνητής σε 17 πολυκεντρικές κλινικές μελέτες.

Στον Ιδιωτικό τομέα ο Δρ Ντούπης ηγείται κλινικής και ερευνητικής διαβητολογικής ομάδος στο Ιατρικού του Παλαιού Φαλήρου ενώ διατηρεί Ιδιωτικό Ιατρείο στο Κολωνάκι και τη Νίκαια.