Διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι η μορφή του διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός δεν δύναται να  αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της εγκυμοσύνης σε ινσουλίνη, με συνέπεια την αύξηση των επιπέδων  γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης κύησης εκδηλώνεται συνήθως κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης.

Η διάγνωση του διαβήτη κύησης γίνεται με δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη την 23η με 24η εβδομάδα της κύησης. Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου (προηγούμενος διαβήτης κύησης, αυξημένο σωματικό βάρος, προχωρημένη ηλικία) επιβάλλεται η πραγματοποίηση δοκιμασίας ανοχής της γλυκόζης  και στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ο διαβήτης κύησης αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και επαρκώς, μπορεί να επιφέρει δυσμενείς  συνέπειες τόσο στην μητέρα όσο  και στο παιδί. Συγκεκριμένα  μπορεί να συντελέσει στην αύξηση  του σωματικού  βάρους  του παιδιού (μακροσωμία) , οδηγώντας την εκτέλεση καισαρικής τομής κατά τον τοκετό, Επιπλέον ο διαβήτης κύησης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης  προεκλαμψίας, ενώ αυξάνονται επιπλέον η  πιθανότητα  ενδομήτριου θανάτου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης σπανιότατα παραμένει στην μητέρα μετά τον τοκετό,  ενώ η γυναίκα που εμφάνισε  διαβήτη κύησης παρουσιάζει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει μελλοντικά  σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η θεραπεία του διαβήτη κύησης περιλαμβάνει διατροφικές τροποποιήσεις,  με κύριο χαρακτηριστικό τον περιορισμό των υδατανθράκων. Σε αστοχία της υγιειηνο-διαιτητικής παρέμβασης γίνεται έναρξη θεραπείας με ινσουλίνη με αυστηρούς γλυκαιμικούς στόχους. Σημειωτέον ότι η διατροφική παρέμβαση και μόνο είναι αρκετή για τις περισσότερες των περιπτώσεων.